Houtskeletbouw is een hele milieuvriendelijke manier van bouwen. GSG architecten is inmiddels een ervaren architect voor gebouwen in hout. Zowel vrijstaande gebouwen als grotere woon(zorg)complexen in meerdere bouwlagen ontwerpen we in hout.

Onze eerste woningen in houtbouw ontwierpen we reeds in 2001 in de Aalbessenlaan in Apeldoorn. Voordeel is de lage milieubelasting (hout is veel energiezuiniger dan staal of beton, bespaart zo veel CO2 en slaat veel CO2 langdurig op). Daarnaast zijn  de flexibiliteit van het gebouw en de snelle manier van bouwen door prefabricage van de houten elementen gunstig. Het grootste voordeel zien we echter in het mensvriendelijke aspect van bouwen in hout. Het is mooi, het is tastbaar, het leeft en het heeft veel meer vormvrijheid.

Is hout niet kwetsbaar?

Mensen vraag ook wel hoe het zit met het onderhoud van hout, of het niet kwetsbaar en brandbaar is? Houtbouw kun je op verschillende manieren aan de buitenkant afwerken:

  • bekleden met metselwerk is een optie, zoals we hebben gedaan bij RSG Pantarijn in Kesteren;
  • onderhoudsvrije houten shingles (western red cedar) die prachtig in de tijd grijs verkleuren, zoals toegepast in de kapschuur in Tuin de Lage Oorsprong in Oosterbeek;
  • mooie brandveilige en onderhoudsvrije hout-composiet materialen beschikbaar, zoals we die nu toepassen in de nieuwbouw van het woonzorgcomplex voor het nieuwe Maanderzand in Ede.

Een andere mogelijkheid is om grote overstekende daken te ontwerpen die de houten gevelbekleding beschermen tegen de regen- en weersinvloeden. Daardoor vraagt deze nog maar nauwelijks onderhoud en vormt ook een mooie habitat voor zwaluwen. Dit hebben we bijvoorbeeld toegepast in de nieuwe aula voor de natuurbegraafplaats Koningsakker in Arnhem.

Meer weten over de mogelijkheden?

neem contact op