oranjerie Tuin de Lage Oorsprong Oosterbeek

De Stichting Tuin de Lage Oorsprong heeft de oude tuin op dit monumentale landgoed gerestaureerd. We hebben voor de oranjerie, kas en kapschuur nieuwe ontwerpen gemaakt op de plek waar ze vroeger ook hebben gestaan. Oranjerie en kas betekenen een verrijking voor de tuin, ’s zomers als bezoekersruimten bij slecht weer, ’s winters als beschermde en verwarmde huisvesting voor planten.
Dit deel van de tuin was oorspronkelijk het productiedeel in het totale tuinontwerp van Springer. Hier werden groenten en fruit voor de villabewoners geproduceerd. Nu is deze plek het hart van de tuin met een prachtig gezicht op de berceau, de lotusvijver en het beekdal.
De oranjerie heeft vanuit zijn functie hoogte nodig, waardoor de centrale ligging ook architectonisch wordt benadrukt. Oost-, zuid- en westgevel zijn transparant; vorm en materiaal geïnspireerd op de omringende plantenwereld en op de geschiedenis van de plek.
De kapschuur is geheel met western red cedar shingles bekleed. Dit gebouw gaat zo op in de omgeving van planten en bomen.
Alle gebouwen zijn zo gedetailleerd dat prefabricage goed mogelijk was en de bouw in de tuin zelf met weinig overlast kon plaatsvinden. Houtskeletbouw vormde daarbij een uitgangspunt.
Oranjerie en kapschuur zijn door Bouwbedrijf van Middendorp uit Wekerom met veel liefde en zorg gebouwd. Sinds 2019 is alles in gebruik./vc_column_text]

OPDRACHTGEVER
Stichting Tuin de Lage Oorsprong
PROGRAMMA
290 m² nieuwbouw
BOUWLAGEN
1
BOUWKOSTEN
€ 2.968.000,-
CONSTRUCTEUR
Lucassen Bouwconstructies, Hengelo
AANNEMER
Bouwbedrijf Van Middendorp, Wekerom
ADVISEUR-INSTALLATIES
Sweco, Arnhem
OPLEVERING
2018 en 2019